2018/3 Cover

119de jaargang (2018) Nr. 3

Leen Beyers, Yves Segers, Anneke Geyzen, Streekspecialiteiten, 265

culinaire identiteiten en vererfgoeding – Een inleiding

Wetenschappelijke artikelen

Loïc Bienassis, La place et les usages du culinaire dans les revues régionalistes 279

françaises de la Belle Epoque

Nelleke Teughels, Eendracht maakt macht? Culinaire uitingen van identiteit 303

en machtsverhoudingen tijdens de Brusselse wereldtentoonstelling van 1935

Saar Niermeijer, Aardappelen met een “brave Nederlandse gehaktbal” 325

en spruitjeslucht – Over het Nederlandse negatieve, nationale zelfbeeld als

distinctiestrategie in de culinaire teksten van Wina Born in Avenue 1965-1980

Albena Shkodrova, Investigating the history of meanings of a dish – 343

An enactivist approach to the life of the Russian salad in

20th century Bulgaria

Casestudies

Greet Draye, Bollen en boterkoeken – De vererfgoeding van twee Diksmuidse 367

specialiteiten

Chantal Bisschop & Arne De Winde, Gebakkelei over de 381

Geraardsbergse mattentaart – De identiteitsconstructie van een streekproduct

Essay

Veerle Vandendaelen, Leen Beyers, Sofie De Ruysser, Pleidooi voor 397

meerstemmigheid – Antwerpse Handjes en Jodenvervolging

Besprekingen

Anneke Geyzen, De smaak van thuis: Erfgoed en voeding in Vlaanderen 417

tussen 1945 en 2000 (Jon Verriet)

Michiel Korthals, GOED ETEN – Filosofie van voeding en landbouw (Leen Beyers) 421

Summary 425

Personalia 429

Dit themanummer komt voort uit de wetenschappelijke samenwerking tussen het

Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG vzw), het Interfacultair Centrum voor Agrarische

Geschiedenis (ICAG, KU Leuven) en het MAS in het kader van de MAS tentoonstelling

Antwerpen à la carte. Over eten en de stad. Deze vaste tentoonstelling is nog te zien in het

MAS tot mei 2021.

Over CAG en ICAG: https://www.hetvirtueleland.be/

Over de MAS expo Antwerpen à la carte: https://www.mas.be/nl/alacarte www.volkskunde.be